Вухатий фазан: опис і характеристика породи

Вухатого фазана вважають одним з найбільших представників породи. Його популярність у всьому світі зростає через розведення в мисливських господарствах.

Історія

Спочатку фазани були вперше одомашнені в волоському поселенні біля річки Фазис, від чого і отримали свою назву. Вухаті фазани поширені в Тибеті, західній частині Китаю, Індії. Цікаво, що представники буддійської культури вважають їх священними, тому активно займаються збереженням виду.

Опис і характеристика

Вухаті фазани відрізняються подовженим тілом і потужними ногами зі шпорами. Очі пофарбовані в жовто-оранжеві відтінки. Молоді пташенята спочатку мають буро-сіре оперення, але вони швидко ростуть і набувають дорослий окрас. Ключова особливість цього виду полягає в відсутності статевого диморфізму, тобто курочки і півники пофарбовані подібним чином.

У природі типові представники гірських лісів найчастіше зустрічаються в Східній Азії. Живуть великими зграйками до 250 особин в зимову пору року, але зазвичай – до 30 особин. У шлюбний сезон поділяються на пари. Зимують на висоті 2800 м над рівнем моря, ведучи осіле життя. У літній період птах не піднімається вище рівня снігу. Селиться на соснових і дубових деревах, виходячи з близькості водойми, корми і хижаків.

Головні вороги фазанів – канюки і ворони.

Їжу пернаті добувають з грунту за допомогою своїх потужних лап і дзьоба. Оскільки вони люблять селитися на схилах скель, то їх раціон часто складається з ягід шипшини, ялівцю і барбарису.

У природі налічується близько 10-50 тисяч особин, з яких близько 30 тисяч – статевозрілі. Незважаючи на широкий ареал поширення, розміщення дуже фрагментована, а чисельність птахів падає через вирубку лісів і полювання. У Китаї на 1 м2 доводиться 2-4 особини, через що їх розводять на спеціальних закритих територіях.

Пернаті не витрачають енергію на польоти, коли за ними полює хижак, а рятуються тривалим бігом. При цьому вони здатні на затяжний політ, можуть долати сотні метрів за короткий проміжок часу. Зовні політ вухатого фазана схожий на політ курки або королівського фазана.

До важких умов клімату все три різновиди пристосовані. По снігу вони переміщаються за допомогою сильного хвоста і розпростертих по землі крил. Вважається, що біле забарвлення теж є показником пристосованості, що дозволяє маскуватися. У зимову пору року птах дуже активна, харчується з ранку до вечора, а в перервах відпочиває у водойми.

розмноження

Розмноження триває з травня по червень. В цей час моногамні особи підшукують собі пару. Самці з гучними криками бігають навколо курочки, піднімаючи високо хвіст і розкриваючи крила і строкаті пір’я голови. Залицяння відбуваються рано вранці або пізно ввечері.

Після вибору пари птиці роблять гнізда на землі біля підніжжя гір або великих дерев.

Самка відкладає до 10 яєць протягом 2-3 днів. Інкубація триває 24-29 днів – це найтриваліший період висиджування серед всіх різновидів фазанів.

Після появи на світ пташенята активно ростуть і набирають вагу. При народженні вони важать 40 г, в 10 днів – 85 г, в 50 днів – 600 м п’ятимісячного курчата важать як дорослі особини. Гніздо вони залишають одразу після того, як вчаться ходити.

різновиди порід

Офіційно існує 3 різновиди: блакитний, білий і коричневий фазан. Однак виділяють 4-ю різновид – тибетський фазан.

блакитний

Синьо-блакитний вухатий фазан – найпоширеніший вид, який проживає в гірських лісах Китаю. Він селиться в густих заростях на схилах гір, взимку спускається нижче. Різновид не так сильно залежить від наявності водойми на відміну від родичів. Погано реагує на сиру погоду і сильну спеку.

Цей вид рослиноїдних. Він любить листя і нирки барбарису, зелені частини рослин.

зовнішність:

  • Маленькі шпори овальної форми;
  • Вага 1,7-2 кг;
  • Оперення синього кольору з попелястим відтінками;
  • Чорна шапочка на голові і білий підборіддя;
  • Крила пофарбовані в темно-коричневі тони зі світлою окантовкою;
  • Коричневий дзьоб, довгі ноги червоного кольору;
  • Довжина тіла 95 см, з яких 53 см доводиться на хвіст;
  • Великі життєрадісні пташенята пофарбовані в коричневі тони з молочної грудкою. Через особливого малюнка на пір’ї здається, що вони посміхаються.

За характером доброзичливі і товариські. У домашніх умовах швидко піддаються дресируванню.

Дорослі особини агресивно поводяться під час шлюбних ігор, окремі самці агресивні круглий рік, можуть нападати на людей.

Цікаво, що самець ніколи не видає шлюбний поклик більше 6 разів поспіль.

У неволі можливо тільки парне розведення. Статевої зрілості птахи досягають у віці 1 року. Самка мчить в квітні, даючи 6-12 яєць. В цей час вона перебуває в укритті, а самець приносить їй їжу. Яйця за розміром як курячі, пофарбовані в коричневий тон. Пташенята з’являються на 25-28 день. При домашньому розведенні самка часто відмовляються висиджувати потомство. В такому випадку яйця підкладають іншим квочка або використовують інкубатор. У ньому їх зберігають при температурі 37? C і вологості 80%. Курчата люблять домінувати, тому краще селити їх окремо від інших птахів.

коричневий

Ареал поширення коричневого вухатого фазана – Китай і Монголія. Він селиться в хвойних лісах і березових гаях. Знаходиться на межі вимирання через активну полювання. Один від одного півник і курка відрізняються тільки розміром.

зовнішність:

  • Спинка забарвлена ??в синьо-зелені тони;
  • Хвіст має сірий відлив;
  • Дзьоб жовтий з червоним кінчиком;
  • У самців шпори на червоних ногах;
  • Плечі і кінчики пір’я покриті синюватим облямівкою з чорним відливом;
  • Область горла увінчана довгими пір’ям;
  • 22 рульових пера мають блакитний відтінок.

Довжина тулуба темно-коричневого фазана дорівнює 100 см, з яких 50 см – хвіст.

білий

Білий вухатий фазан вважається найпопулярнішим видом. Він відрізняється:

  • Білим тулубом з чорної головою;
  • Червоної голою шкірою навколо очей;
  • Червоно-коричневою облямівкою на крилах;
  • Дуже красивим сіро-чорним забарвленням хвоста;
  • Великим малиновим дзьобом і червоними ногами;
  • Маленькими вушками.

Білого фазана від інших порід відрізняє висока витривалість. При цьому на нього погано впливає надмірна спека і вогкість, але він витримує заморозки.

тибетський

Корінні жителі Гімалаїв називають птицю shagga. Заводчики цінують її куди більше в порівнянні з іншими за рахунок того, що вона дає більше м’яса. Пір’я на голові пофарбовані в глибокий чорний відтінок, махові пера – в коричневі тони. Вагома відмінність – темний звужений хвіст. Самка від самця відрізняється тільки розміром.

зміст

У вольєрі для вухатих фазанів має бути достатньо місця. Його площа повинна бути не менше 18 м2.

Якщо їм буде мало місця, вони почнуть поїдати крила і расклёвивать ноги.

Для відволікання в курнику вішають сиру ріпу або буряк на висоті 30-40 см. Треба враховувати, що птахи люблять пилові і сонячні процедури, розбризкувати воду з поїлок.

Через те, що вухаті фазани витривалі і невибагливі, вони легко переносять зиму в неопалюваному приміщенні. Важливо, щоб був дах, що захищає від палючого сонця і дощів, і добре дренований грунт. На підлогу стелять підстилку з тирси, соломи або дрібного піску. Вона завжди повинна бути чиста і суха, адже від високої вологості птиці хворіють і вмирають.

За характером вони – одні з найдобріших представників виду. Птахи легко йдуть на контакт, можуть брати їжу з рук. У неволі піддаються дресируванню, не вилітають за територію двору. Весь день займаються пошуком їжі в грунті, тому його треба обсаджувати швидко зростаючими травами.

годування

У природному середовищі їдять коріння рослин на гімалайських луках разом з яками і іншими тваринами. Влітку годуються ягодами журавлини і суниці, в період гніздування – крихітними безхребетними і комахами, восени – ягодами ялівця, взимку – вовчими ягодами і висушеними частинами квітів. В особливо важкі і холодні зими тримаються на хвої і посліді оленів, яків і кроликів.

У домашніх умовах раціон повинен складатися на 75% з спеціальних сумішей для фазанів та на 25% – з фруктів, овочів і зелені. Ще їм дають корми з протеїнами, яблука, виноград, варені яйця.

Вухаті фазани – красиві і незвичайні птахи, які залучають особливу увагу мисливців. По всьому світу вживають заходів для збереження дивного фазана. Незважаючи на таку винятковість, птиця невимоглива в догляді і їжі, самостійна.