Сафлор фарбувальний: опис рослини і його вирощування, лікувальні властивості, назва і застосування

Сафлор. Англійською мовою – safflower. Яке ніжне і гарне ім’я у цього сонячного квітки. Не інакше як над його створенням потрудилася сама богиня весняного цвітіння Флора, а потім і назвала своїм ім’ям. Але це не єдина назва рослини.

Іноді його називають «диким будяками» або «американським шафраном». А ось ботанічна найменування «сафлор фарбувальний» відображає його фарбувальні властивості, які здавна використовувалися людиною.

Опис рослини і історія використання

Сафлор – однорічна рослина сімейства складноцвіті (Айстрові), яке в дикому вигляді росте в Китаї, Індії, Єгипті, Іспанії, Туркменії і на Кавказі. Зустрічається на території Полтавської області та Криму. Крім того, його вирощують як олійну культуру і в Австралії, Мексиці, США посіви сафлору займають чималі площі. Батьківщиною його вважається Афганістан або Ефіопія.

зовнішні ознаки

До роду Сафлор відноситься близько 20 видів рослин, з яких в культуру введений тільки сафлор фарбувальний. Решта види не уявляють практичної цінності для людини і виростають в дикому вигляді. Ця трава може сягати півтора метрів у висоту, але частіше буває набагато нижче. Рослина має прямостоячий потужний стебло, гіллясте і глянсовий. М’ясисті листя по краю забезпечені гострими шипами, якими можна серйозно поранитися.

Верхні листки рослини дещо менше нижніх, розташовуються, утворюючи листову мозаїку, що сприяє протіканню фотосинтезу. Суцвіття – пухнасті яскраво-помаранчеві кошики близько 3,5 см в діаметрі. Вони-то і містять фарбувальний пігмент – картамин. У кошиках достигають плоди семянки – подовжені біле насіння, дуже схожі на насіння соняшнику. Воно й не дивно – ці рослини є досить близькими родичами.

Хімічний склад

Цінність будь-якого рослини прямо пов’язане з його хімічним складом. Саме зміст тих чи інших речовин визначає використання окремих частин або цілком рослини в різних галузях життя.

  • Насіння містить до 40% масла з високим вмістом поліненасичених кислот і вітаміну Е. Також в насінні виявлено лігнанановие спирти.
  • Макуха, що залишається після віджимання, багатий білками, тому використовується на корм тваринам.
  • Пелюстки сафлору містять водорозчинні барвники червоного (картамин) і жовтого (картамідін) кольору.
  • Суцвіття багаті вітамінами А, С, D, B6 і B12. У їх складі присутні Mg, Fe, глікозиди, флавоноїди, лютеолін.
  • У пелюстках містяться ефірні масла з набором вельми рідкісних специфічних компонентів.

Історична довідка

Способи лікарського або косметичного, а також кулінарного використання рослин приходять до нас з глибини століть. Наші предки були добре знайомі з корисними властивостями більшості рослин, і ці знання зберігалися і передавалися з покоління в покоління.

  • Ще 3500 років до нашої ери єгиптяни використовували сафлор для фарбування тканин, в які загортали мумії.
  • Давньогрецький військовий лікар і фармаколог Діоскорид в своїх зборах рецептів «Materia medica» описував використання сафлору як проносний засіб.
  • Сафлорова олія брали як основу при виготовленні мазей.
  • На Близькому Сході і в Індії були відомі абортивні властивості відвару з листя рослини.
  • Старовинні східні рецепти розповідають про використання сафлору в різних формах як афродизіак.

Римські військові походи сприяли поширенню сафлору в Європі, де він застосовується вже з XIII століття. Винахід анілінових барвників знизило використання «американського шафрану», але в останні роки людство все більше віддає перевагу натуральні продукти, що сприяє поверненню втраченого інтересу до фітопродукції.

Вирощування і використання

Крім використання в якості олійної культури, люди давно виявили лікувальні властивості дикого будяків. Тому він широко використовується в народній медицині і косметології. Деякі кулінарні рецепти також згадують насіння або продукти, зроблені з сафлору. В даний час лікарські препарати з рослини розробляються різними фармацевтичними компаніями, які вважають цей напрям дуже перспективним.

Посадка і догляд

Найчастіше дикий шафран вирощується в промислових масштабах на полях. сафлор, вирощування якого можна організувати на присадибній ділянці, не зажадає якихось особливих знань і навичок:

  • Розмножується сафлор насінням.
  • Сіяти насіння можна і восени, і навесні. При цьому осінні рослини дають більш високий урожай.
  • Сафлор – холодостійка рослина. Тому висівати його треба ранньою весною, як тільки земля повністю відтанула. Для проростання досить температури 2? 3? С тепла. Проростки здатні витримати весняні заморозки до 5? 6? С.
  • Насіння проростає через 7? 10 днів.
  • Відстань між рослинами в ряду – 40 см, між рядами – близько 70 см.
  • Грунти сафлор воліє легкі і родючі. Необхідно забезпечувати постійний доступ кисню до коренів, для чого проводити регулярне розпушування.
  • Під час цвітіння і утворення насіння сафлору необхідна тепла погода і велика кількість сонця.
  • Завдяки потужній кореневій системі, яка йде в глибину на 2 метри і м’ясистим великим листям сафлор не так вимогливий до поливу, як інші культурні рослини. Листя запасають воду, і рослина витрачає її дуже економно, тому сафлор добре переносить посушливий період. Рясно поливати його треба в період набухання насіння. В інший час досить буде атмосферних опадів і грунтових вод.
  • Вегетаційний період триває 100? 110 днів, цвітіння починається приблизно на 70 добу.
  • Необхідно видаляти бур’яни, щоб забезпечити сафлору простір для зростання.
  • Дикий шафран стійкий до більшості захворювань, до яких схильні інші олійні культури. Найбільш небезпечна для нього іржа. Також можна назвати такі хвороби, як септоріоз, вовчка та фузаріоз.
  • З комах-шкідників треба виділити довгоносика, тлю, огнівки соєва муху.
  • Сіяти дикий шафран краще після зернових, кукурудзи або чистих парів. Після нього можна використовувати поле під колосові культури, наприклад, пшеницю.

Продукти харчування й корисні властивості

Найчастіше використовуються всі частини лікарської рослини. У випадку з сафлором майже вся увага приділяється квіткам і насінню:

  • Сафлорова олія отримують шляхом віджиму з шелушённих насіння рослини. Масло має широке застосування в кулінарії, косметології, медицині, деяких виробництвах. Його використовують при виробництві маргарину високої якості. Технічне масло роблять з цілісних насіння і застосовують при виробництві мила, оліфи і лінолеуму, а також додають в білі фарби, щоб уникнути пожовтіння.
  • Мед з сафлору зустрічається дуже рідко, так як рослина цвіте недовго, а нектару виділяє дуже мало. Мед має корисні властивості, містить ряд вітамінів і мінеральних речовин: кальцій, залізо, вітаміни Е, РР, С, групи В.
  • Чай – це настій з квіток сафлору, який дуже корисний і широко використовується в народній медицині. Володіючи сильну сечогінну дію, він здатний позитивно вплинути на роботу нирок. Допоможе сафлорова чай пацієнтам з недокрів’ям і онімінням кінцівок. Курс прийому в цьому випадку тривалий – до 5? 6 місяців.
  • Барвники отримують з пелюсток. Концентрат сафлору застосовується в килимовому справі. Крім того, з огляду на натуральне походження, їх можна застосовувати при виробництві продуктів харчування, в тому числі дитячих.
  • Насіння рослини використовуються в якості поживного корму для домашньої птиці. Макуха та силос, що містять значний відсоток протеїну, йдуть на годування великої рогатої худоби і свиней.

Діапазон впливу лікарських препаратів на основі сафлору на організм людини дуже широкий. Ефективність застосування залежить від ступеня розвитку захворювання.

У деяких випадках можливе використання сафлору як профілактичний засіб:

  • Має протизапальну дію.
  • Надає послаблюючий ефект в м’якій формі.
  • Є сечогінним засобом.
  • Має тонізуючу дію.
  • Працює як седативний засіб.
  • Знижує тиск.
  • Може використовуватися в якості антисептика.
  • Застосовується як блювотний засіб.
  • Нормалізує показники вмісту холестерину.
  • Стимулює жовчовиділення.
  • Допомагає при порушеннях менструального циклу.

Медицина і косметологія

Застосування рослини сафлору в медицині безпосередньо засноване на його властивості та можливості. Використовувати сафлор в необмежених кількостях категорично забороняється. Лікування треба проводити тільки за рекомендацією лікаря і з обережністю.

Деякі лікарські препарати несумісні з прийомом сафлору. В першу чергу це відноситься до антикоагулянтів. Протипоказано ця рослина літнім людям, дітям, при порушеннях згортання крові і під час вагітності.

Вплив препаратів, що містять сафлор, направлено на:

  • Захворювання і порушення роботи шлунково-кишкового тракту.
  • Ураження судин і інші порушення серцево-судинної системи.
  • Ревматичні запалення, гематоми, травми.
  • Дерматити, дерматози, алергічні реакції шкіри.
  • Запалення жіночої репродуктивної системи.
  • Захворювання печінки та жовчного міхура.
  • Цукровий діабет і зайва вага.
  • Пухлини і інші новоутворення.
  • Опіки, фурункульоз, довго загоюються рани.

Наприклад, в якості профілактики запорів рекомендується прийом всередину сафлорового масла по 1 столовій ложці в день. Можна замінити чистий прийом додаванням олії при приготуванні страв.

Страждання хворих на псоріаз може полегшити сафлорового вода, яка готується шляхом кип’ятіння сушених квітів. В день треба випивати 4 склянки цієї води.

Загострення хронічного гастриту ефективно зніме настій, приготований в термосі.

У косметичних цілях застосовується в основному сафлорова олія. За допомогою препаратів цієї рослини можна вирішити проблеми зі шкірою і волоссям. Косметологія використовує сафлор:

  • Для профілактики випадіння волосся і від облисіння. В цьому випадку мелені насіння додають в шампунь.
  • Як сонцезахисного засобу.
  • Під час масажу, якщо шкіра дуже суха.
  • Масло входить до складу кремів для вікової шкіри і в різні засоби по догляду за волоссям та шкірою голови.

Кулінарні премудрості

Зміст ненасичених жирних кислот, мікроелементів і вітамінів робить американський шафран привабливим для кулінарії. Тонкощі східної кухні багаторазово звертаються до використання квіток і насіння сафлору:

  • Кулінари вважають за краще використання сафлорового масла для приготування страв у фритюрі, так як воно майже не димить.
  • Східні кулінари забарвлюють продукти в оранжево-жовті кольори за допомогою пелюсток цього дивного будяків.
  • Пелюстки сафлору додають в найрізноманітніші трав’яні чаї.
  • В якості приправи страв з риби, м’яса і птиці використовують сушені пелюстки квіток.
  • Приємний смак відзначають при поєднанні сафлору з крупами і бобовими.
  • Масло сафлору покращує смакові якості салатів.
  • На Сході сафлор використовують як замінник шафрану.

Рослина, що володіє такими чудовими якостями, обов’язково має отримати і належну увагу. На жаль, про нього мало кому відомо. Чи знайомі з диким шафраном в тих місцях, де займаються його промисловим вирощуванням. Але, з огляду на зростаючий інтерес до натуральних якісних продуктів, беручи до уваги інтерес фармацевтичної промисловості до подальшого вивчення властивостей сафлору, є надія, що цей красивий і корисний однолетник займе не останнє місце на присадибних ділянках.