Лофант – користь і застосування в косметології

Налічується кілька видів рослин, що належать до роду Lophanthus. Найвідомішими з них є лофант анісовий і лофант тибетський. Вони мають схожі властивості, але найбільш цінним з медичної точки зору вважається останній. Його цілюща сила була відкрита тибетськими ченцями багато століть назад. З тих пір рослина набуло популярності і зараз вирощується в багатьох країнах, причому не тільки для лікувальних цілей.

Ще лофант використовують як декоративну культуру в ландшафтному дизайні. Ще він є прекрасним медоносом. З нектару, видобутого бджолами, з його квітів виходить смачний, ароматний і корисний мед.

Лофант може досягати у висоту одного метра. Його листя за формою нагадують листя кропиви. Квіти збираються в колосовидні суцвіття і можуть мати бузковий, білий і синій колір. Лофант багатий ефірними маслами, завдяки цьому він виділяє сильний анісовий запах.

Для лікувальних і косметичних цілей використовуються стебла і листя рослини їх збирають 2 рази в рік, пізньою весною і ранньою осінню. З них готуються відвари, спиртові настоянки і креми.

Застосування лофанта в медицині

Лофант вважається біостимулятором, тому її часто називають «північним женьшенем». Вона використовується для зміцнення і підвищення імунітету, позбавляє від нервових і фізичних виснаження, допомагає в боротьбі зі стресами і занепадом сил, підвищує витривалість, працездатність і життєвий тонус. Лофант має властивості, здатні сповільнювати процеси старіння і нормалізувати метаболізм. Він оновлює кров, очищає організм від шлаків, радіонуклідів і токсинів.

Лофант застосовується при лікуванні бронхіальної астми, пневмонії, бронхітів, для інгаляцій при тонзилітах і ангінах. Він успішно бореться із захворюваннями сечостатевої системи, шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, печінки, серця і судин. Це рослина здатна нормалізувати тиск і стимулювати процес травлення.

Відваром лафанта лікують безсоння, головний біль і захворювання нервової системи. Його застосовують при атонії кишечника, вегето-судинної дистонії, застійних явищах в жовчовивідних шляхах і самому жовчному міхурі.

Для приготування відвару потрібно 1 ст.л. дрібно порізаних сухих або свіжих стебел, листя і квітів лофанта залити склянкою окропу, і настояти в термосі близько 2-х годин. Застосовується напій перед їжею по 1/2 склянки 3 рази на день. Більш концентрований відвар використовують зовнішньо для лікування грибків і шкірних захворювань. Дуже корисні ванни з лофант. Їх рекомендують навіть новонародженим. Вони дезінфікують і тонізують шкіру, заспокоюють, загоюють ранки і допомагають в лікуванні діатезу.

Використання лофанта в косметології

Часто застосовують лофант в косметології. Він допомагає в зміцненні, харчуванні і стимуляції росту волосся, розгладжує зморшки, оздоровлює, тонізує і омолоджує шкіру. Лофант часто включають до складу професійних шампунів, гелів, тоніків, масок, кремів і інших косметичних препаратів. На його основі можна готувати і домашні засоби:

  • Омолоджуюча маска з лофант. Змішайте по 1 ст.л. перемеленої на м’ясорубці зелені лофанта, сиру, меду і сметани. Нанесіть на обличчя, витримайте 1/4 години, змийте і протріть шкіру відваром лофанта.
  • Маска для волосся з лофант. Пропустіть лофант через м’ясорубку і відіжміть сік. Рідина втирайте в шкіру і коріння волосся, маску витримаєте півгодини і вимийте голову як звичайно.
  • Очищаюча маска з лофант від чорних крапок і вугрів. Розведіть пару ложок білої або блакитної глини відваром з лофанта до кашки. Нанесіть суміш на обличчя і залиште до висихання, змийте і протріть шкіру відваром лофанта.
  • Лосьйон з лофант для проблемної шкіри. Змішайте по 1 склянці відвару лофанта і ромашки. До рідини додайте 1 ст.л. медичного спирту. Зберігайте лосьйон в холодильнику і протирайте їм шкіру після кожного вмивання.