Лебідь шипун: опис і характеристика породи

Лебідь шипун – найбільший представник сімейства качиних. Про цю граціозною птиці нерідко згадують в дитячих казках. Вона уособлює красу, витонченість і подружню вірність. Полювання на цих рідкісних представників заборонена: шипуни занесені в червону книгу і захищаються законом.

Історія

Свою назву «шипуни» лебеді отримали через шипіння в моменти небезпеки.

Ці пернаті відносяться до «євразійським». Спочатку вони жили в Центральній і Північній Європі, в Англії і на території від малої Азії до Китаю. З кінця 19 століття лебедів шипунів почали завозити в Америку, Африку і Австралію.

З 1984 року шипуни вважаються національним птахом Данії.

З 15 століття шипунів в Англії могли мати тільки люди з високим соціальним статусом. Лебедів окольцовивалі, що означало наявність у них власника. Зараз в Англії шиплячі лебеді належать королівській сім’ї.

До середини 20 століття в Білорусі та Литві чисельність цих пернатих схилялася до нуля. Тільки заборона на полювання допоміг відновити популяцію. Зараз загальна кількість шипунів на землі залишає 500-600 тис. Особин.

опис

Шипун відноситься до загону гусеобразних, сімейству качині. Що стосується класифікації, то в світі налічують 7 видів лебедів, найбільш знайомими, з яких є лебеді шипуни.

Внаслідок натуралізації втекли з неволі, лебеді шипуни живуть у багатьох країнах, які спочатку не входили в його первісний ареал.

Відповідно до класу птахів, до особливостей лебедя шипуна, за якими його можна відрізнити від інших пернатих, відносяться:

  1. Біла розфарбування.
  2. Чорний наріст на червоно-помаранчевому дзьобі. У інших птіцета шишка відсутня, а у шипунів вона з’являється взимку в перший рік життя.
  3. Масивна шия.
  4. Витягнутий вгору хвіст.
  5. Підняті крила.
  6. Колір очей-чорний, як лапи і перетинки між ними.

Ще однією відмінною рисою даних представників є їхнє становище на воді: самець піднімає крила і вивертає шию у формі букви «S».

Опис шипуна виглядає наступним чином: довжина тулуба становить від 0,8 до 1,5 м. При цьому маса самців коливається від 9 до 23 кг, а самки важать трохи менше – від 6 до 9 кг. Найбільший представник проживав в Польщі і важив 23 кг. Однак ніхто не знає, чи вмів рекордсмен літати.

Шия пернатих довга і граціозна, а розмах крил може досягати 2,5 м.

Великого розміру крила часто служать в якості засобу оборони.

Тривалість життя складає від 16 до 28 років, хоча в Данії в 2009 році був зареєстрований рекордсмен-довгожитель, вік якого становив 40 років.

В умовах помірного клімату шипуни ведуть осілий спосіб життя, рідко перелітаючи з місця на місце. З північних регіонів на зимівлю птахи перелітають на узбережжі Азовського, Каспійського і Чорного морів. Під час зимівлі особини тримаються зграями, а після повернення селяться родинами.

Шипуни утворюють пару, яка зберігається протягом усього життя. Однак коли лебідь гине, то другий партнер знаходить заміну і створює іншу сім’ю.

розмноження

Статевої зрілості шипуни досягають досить пізно – до 3-4 років. Період відкладання яєць припадає на березень.

Птахи влаштовують красиві шлюбні ігри: самець плаває навколо самки з распушеннимі крилами, видаючи гортанні звуки, потім сплітається з нею шиями. Спаровуються пернаті під водою, після чого самка будує гніздо, а самець охороняє територію.

Матеріалами, які використовуються для будівництва гнізда, найчастіше виступає мох, стебла рослин і сухий очерет. Діаметр гнізда може становити більше 1 м.

Середня кількість яєць в кладці становить 5-8 шт. (У молодих представників може бути і 1-2 яйця). Висиджування самкою потомства триває близько 35 днів. З’явилися на світ пташенята покриті білим пухом і вже мають здатність самостійно харчуватися і плавати.

Поява пташенят збігається з періодом линьки батьків, тому дорослі особини повністю присвячують себе вихованню молодняка. Пташенята часто гріються на спині матері, а до 3-4 місяців вже мають здатність до польоту.

зміст

Багатьох шипунів нерідко можна зустріти у людей, що живуть за межею міста. Білосніжна пара часто прикрашає приватний водойму, оточений рослинністю. Іноді люди перекривають сіткою частина річки, а на пологих берегах будують будинок, який служить укриттям від дощу і снігу, а також місцем гніздування.

Процес зимування в домашніх умовах птахи переносять легше, але при цьому необхідно постійно прибирати лід.

Оптимальний варіант змісту лебедя – обладнати місце проживання компресором. Це запобіжить замерзання води, завдяки чому водойму буде відкритим навіть взимку. В такому випадку лебеді будуть залишатися на воді і вночі, відмовляючись виходити на сушу. При цьому важливо контролювати кількість корму. Вода в поїлки також повинна бути свіжою.

Для підтримки здоров’я лебедів необхідно додавати в питво вітамінний комплекс і мінерали. Для профілактики інфекцій, птахам вводять антипаразитарні речовини.

Для цих пернатих життєво необхідною умовою є щоденне відвідування водойми, як в літній, так і в зимовий час. Відсутність купання негативно відбивається на водонепроникності пера і призводить до запалення куприка. Лебідь починає мокнути і розчісувати дзьобом болюче місце.

Цих птахів прийнято тримати тільки парами: шипун, що живе на самоті, буде страждати і хворіти.

годування

Харчується лебідь переважно водоростями і підводними частинами рослин. Пірнаючи до глибини 80 см, шипуни додають в раціон дрібних водних мешканців: молюсків, рибу і рачків.

Їдять птиці і злаки з сільськогосподарських угідь, проте на суші вони бувають досить рідко.

При утриманні в домашніх умовах лебедів не варто перегодовувати, т. К. Вони схильні до ожиріння.

Важливою складовою корми пернатих повинна бути свіжа зелень: конюшина, кропива, кульбаба.

Взимку годують лебедів коренеплодами: морквою, капустою, буряком. Крім рослинної їжі, птахам можна підмішувати:

  • кисломолочні продукти;
  • відварну рибу, яка буде особливо корисною в період линьки;
  • м’ясо.

Не можна годувати шипунів борошняними виробами: хліб згубно діє на здоров’я пернатих.