Американський страус нанду: опис породи страусів з південної америки

Природний ареал американського страуса, найбільшого представника свого виду, – Південна Америка. Його часто плутають з африканським страусом, оскільки вони дуже схожі. Головні відмінності двох порід – кількість пальців на лапі і оперення в області шиї.

Історія

Південноамериканський страус, згідно археологічним розкопкам, був першим птахом, що з’явилася на Землі, зі свого загону. Вчені довго не могли зрозуміти до якої зоологічної сім’ї треба віднести перната. До сих пір немає єдиної думки. Одні вважають, що страус нанду – основний представник Страусоподібні, інші, що він придбав страусині риси в ході еволюції, треті відносять його до скритохвостим.

Нелітаючі жителі саван відомі людям з XVI століття. Спочатку вони були одомашнені індіанцями, які використовували їх для отримання м’яса і пір’я. У 1884 році було дано опис загону нандуобразних, а в 1849 році з’явилося сімейство нанду, що складається з 2 видів: північного страуса і малого. Обидва знаходяться на межі вимирання через активну полювання.

опис породи

Страус нанду вважається однією з найбільших птахів у світі завдяки своїм великим розмірам. Його зріст досягає 270 см, вага – 175 кг, крок – 4 м. Він швидко набирає розгін до 60 км / год, не зменшуючи швидкість навіть на поворотах.

Характеристика зовнішнього вигляду нандуобразних:

  • Опуклі очі;
  • Статевий диморфізм виражений чорними пір’ям тулуба самців;
  • Довга шия, покрита пір’ям, на відміну від африканського страуса;
  • Маленька голова;
  • Овальне тулуб;
  • Сильні ноги з 3 пальцями на кожній.

Живуть зграями до 30 особин, в шлюбний період розбиваються на пари. Літні особи вважають за краще окремий спосіб життя. Співіснують з вівцями, оленями, коровами.

Поки зграя спить, один страус охороняє їх, щоб вчасно попередити про небезпеку. Вночі пернаті сплять, прокидаючись кожні 15-20 хвилин. Вони витягають довгу шию на пісок або укладають голову на тулуб.

Бігають, активно використовуючи крила, що дозволяє їм прискорюватися і підтримувати рівновагу.

Від ворогів захищаються гострими кігтями. Один сильний удар лапою може вбити лева.

Хижаків відлякують, сильно витягаючи шию, відкриваючи дзьоб і голосно шипінням. Видаються звуки схожі на гарчання великої тварини. Мають сильним зором і слухом, тому рідко виявляються захопленими зненацька.

При необхідності рятувати молодняк можуть прикинутися мертвими, але, якщо небезпека не проходить, пускаються в біг. Самець біжить попереду всієї зграї, рухаючись по кривій.

Страус з Південної Америки легко перепливає водойму з сильною течією. Любить воду, але може обходитися без неї дуже довго, отримуючи вологу з рослин. Вдень спить, особливо якщо погода дуже жарка, а прокидається ввечері, коли стає прохолодніше.

Не має підшкірного жиру, тому природним бар’єром від бактерій є пил. Він часто в ній валяється, позбавляючись від паразитів.

Цікаво, що індіанці для полювання за швидкими пернатими винайшли спеціальне пристосування – Болас. Воно складалося з ременів і тканини.

Середовище проживання

Страус Південної Америки воліє субтропічний клімат. Найбільш заселені місця поширення – Аргентина, Уругвай, Бразилія. Селиться в саванах, на височинах і низовинах.

Цікаво, що чим дрібніше перната, тим на більшій висоті над рівнем моря воно облаштовує гніздо.

У 1998 році з ферми в Любеку втекло кілька американських страусів, так як вольєри були неміцні, а огорожа занадто низька. В результаті нанду опинилися на волі, легко пристосувавшись до нових умов. Зараз екзотичних птахів можна зустріти навіть в Німеччині.

У природному середовищі існування страусів їх кількість зменшується через любов до поїдання зерна і трав на фермерських угіддях. Для господаря це загрожує голодним худобою, тому він встановлює огорожу з колючим дротом. Некмітливі страуси гинуть від цього. Але є приклади мирного співіснування пернатого і людини. Так в Аргентині фермери помітили, що їх можна використовувати як пастухів для гусей і овець.

У неволі їм потрібно багато місця. Важливо облаштувати територію для вигулу, місце для вольєрів і системи водопостачання, ділянки для вигулу молодняка.

розмноження

Розмноження починається з того, що зграя розпадається. Самці виконують шлюбний танець, опускаючись на коліна, видаючи протяжний крик «на-а-НДУ» та розправляючи пір’я.

Вважається, що назва вони отримали саме через цю особливість розмноження – своєрідного шлюбного кличу, який нагадує звуки котячих.

Птахи полігамні – в зграї в період розмноження на 1 самця доводиться 5-7 особин жіночої статі. Самка відкладає яйця, а після кладки самці висиджують їх 2 місяці. Якщо вони були знесені за межами гнізда, турботливий батько поверне їх назад. В період висиджування самка приносить главі сімейства їжу.

На світло одночасно з’являється 25-30 пташенят. Вони швидко ростуть і вже при народженні важать 500 г. Відразу володіють сильним зором і слухом, можуть самостійно пересуватися. Статевої зрілості досягають у віці 3 років. Молодняк часто не доживає навіть до року через браконьєрів.

У домашніх умовах є кілька варіантів розведення:

  • Коли батьків містять у відкритих загонах або утеплених приміщеннях для гарної несучості. У самки забирають все яйця, переносячи їх в інкубатор. Цікаво, що чим частіше збирати яйця, тим частіше вони будуть з’являтися. Оптимально проводити забір двічі в день;
  • Утримувати батьків в закритих вольєрах, але вигулювати круглий рік. Вирішувати насиджувати яйця самцеві, але самостійно доглядати за молодняком, захищаючи його від хижаків. У неволі неможливо домогтися, щоб особина висиджувала яйця в кількості більше 20 штук.

В обох випадках можна віддавати частину яєць для висиджування пернатому, а частина збирати для інкубатора. Вони дуже корисні для організму людини, замінюють 10 курячих яєць. Рекомендовані людям з хворобами серцево-судинної системи.

Коли страуси самостійно готуються до кладки, вони облаштовують гнізда в поглибленнях, вкривають їх травою. Тільки що знесені яйця страуса повністю стерильні, але вони втрачають ці властивості у міру охолодження.

Бактерії легко проникають через шкаралупу, тому їх не можна мити, навіть якщо забруднені.

Важать по 600-650 г.

Жовток розташовується строго по центру, складається зі світлих і темних шарів. Його насичений колір свідчить, що в раціоні самки занадто багато вітаміну А. Шкаралупа яєць забарвлена ??в світло-жовтий колір. Цікаво, що яйця незрілої самки порожні.

живлення

Харчуються американські страуси падаллю, рептиліями, фруктами, широколистими рослинами, корінням, дрібними хребетними. Деякі стверджують, що страуси можуть знищувати отруйних змій, але це не підтверджено науково.

Страусів корисно вирощувати на фермі, так як вони поїдають чортополох, що псує шерсть овець.

У неволі і в дикій природі раціон пернатих на 80% складається з рослинної їжі. Зрідка вони заковтують дрібні камені і пісок, щоб їжа краще засвоювалася.

Дуже люблять ласувати сараною. Бували випадки, коли вони так наїдалися, що не могли бігати. У домашніх умовах їх годують вівсом, пшеницею, ячменем. Взимку дають сіно, сирі і варені картопляні шкурки, морква, буряк. Молодняк живлять тваринами кормами з великим вмістом білка, кислим молоком, сиром, рибою, вареними курячими яйцями.

У складних умовах харчування птахів зводиться до відходів парнокопитних.